25 Mayıs 2014 Pazar

Microsoft Office Access 2010'da Makrolar


Makrolar


Oluştur Sekmesi , Makrolar Ve Kod Grubu




Makro: Bir “makro” rutin işlemleri otomatik hale getirmemize yardımcı olan    nesnelerdir.


            


 
        Çalıştır: Makro da belirtilen eylemleri gerçekleştirir.
Satır Sil:Satır siler.
Satır Ekle:Satır ekler.
Tüm Eylemleri Göster: Eylem sütunundaki açılan listenin içeriğini tüm eylemler ve yalnızca güvenilmeyen veritabanında izin verilen eylemler arasında değiştirin.
Eylem Kataloğu:Eylemlerin gösterildiği yer.
Tümünü daralt/genişlet: Bulunan eylemlerin daraltılmasını, genişletilmesini sağlar.
Eylemleri daralt/genişlet:  Seçilen eylemlerin daraltılmasını, genişletilmesini sağlar.


Makro Adları

Makro nesneniz yalnızca tek bir makro içeriyorsa, makro adları gereksizdir. Makrodan makro nesnesinin adıyla bahsedebilirsiniz. Ancak, makro gruplarında, her makroya benzersiz bir ad atamanız gerekir. Makro Adı sütunu Makro Oluşturucusu'nda görünmüyorsa, Tasarım sekmesindeki Göster/Gizle grubunda Makro Adları'nı  tıklatın. Makro gruplarındaki makroları çalıştırma hakkında diğer bilgiler bu makalenin sonraki bölümlerinde açıklanmaktadır.

 

Bağımsız Değişkenler

Bağımsız değişken, eyleme, bir ileti kutusunda hangi dizenin görüntüleneceği, hangi denetimin çalıştırılacağı, vb. gibi bilgiler sağlayan bir değerdir. Bazı bağımsız değişkenler gerekli, bazıları isteğe bağlıdır. Bağımsız değişkenler, Makro Oluşturucusu'nun altındaki Eylem Değişkenleri bölmesinde görüntülenir.
o   Bağımsız Değişkenler sütununu görüntülemek için, Tasarım sekmesindeki Göster/Gizle grubunda Bağımsız Değişkenleri   tıklatın.

 

Koşullar

Koşul, bir eylem gerçekleştirilmeden önce karşılanması gereken ölçütleri belirler. Doğru/Yanlış veya Evet/Hayır sonucunu veren herhangi bir ifade kullanabilirsiniz. İfade Yanlış, Hayır veya 0 (sıfır) sonucunu verirse, eylem yürütülmez. İfade başka bir değer verirse, eylem çalıştırılır.
o   Makro Oluşturucusu'ndaki Koşullar sütununu görüntülemek için, Tasarım sekmesindeki Göster/Gizle grubunda Koşulları   tıklatın.

 

 

Makro Eylemleri

Eylemler makroların temel yapı taşlarıdır. Access çok çeşitli komutları etkinleştirerek aralarından seçim yapmak üzere pek çok eylem sunar. Örneğin, daha sık kullanılan eylemler rapor açabilir, raporu bulabilir, ileti kutusu görüntüleyebilir veya bir forma veya rapora filtre uygulayabilir.



TUŞ
YAZIMI
CTRL+TUŞ
^ Örnek:^e         CTRL+E
SHİFT+TUŞ
+Örnek: +e         SHİFT+E
ALT
% Örnek: +e       ALT+E
ENTER
{ENTER}
ESC
{ESC}
TAB
{TAB}
INSERT DELETE
{INSERT} ve {DELETE}
PAGE, DOWN, PAGE UP
{PGDN}
HOME, END
{HOME }ve {END}
OK TUŞLARI
{UP}
CAPS LOCK
{CAPSLOCK}
FONKSİYON TUŞLARI
{F1,F2,F3}

Microsoft Office Access 2010'da Raporlar, Etiket

Raporlar


      Oluştur Sekmesi – Raporlar Grubu





Rapor sayfası 5 bölümden oluşur;

1.    Sayfa üst bilgisi
     2.    Sayfa alt bilgisi
     3.    Ayrıntı
     4.    Rapor üst bilgisi
     5.    Rapor alt bilgisi

Alt bilgi ile üst bilgi kısmını görünüm menüsünden ekleyip, kaldırabiliriz. Aynı işlem raporları ile çok miktardaki verinin üzerinde sağ tıklayarak yapabiliriz.
Ayrıntı bölümüne ne eklersek, omum altımdaki, tüm seçenekler gözükecektir. Örneğin: sanatçılar eklediğimizde tüm sanatçılar gözükecektir.

Rapor Üst Bilgi: Tüm raporun üst bilgisidir. Tek yerde, en başta gözükür. Genel başlık yazmak için kullanılır.

Rapor Alt Bilgi: Tüm raporun alt bilgisidir.Tek yerde, en sonda gözükür.  Örneğin:  hazırlayanlar.


Ayrıntı: Raporların asıl bölümüdür. Raporda bulunmasını istediğimiz  içerik burada bulunur. Ayrıntılara eklenen alanın bütün kayıtları görüntülenir

Sayfa Alt Bilgi: Her sayfanın altında görünen bölümdür.

 =”sayfa” & [ page ]&”/”[ pages ]  Görünümü:” Sayfa  3/4 "
=”sayfa” & [ pages ] Görünümü: “Sayfa 3 ”

Rapor: Gezinti Bölmesi'nde seçtiğiniz kayıt kaynağındaki tüm alanları içeren basit tablolu rapor oluşturur.

 Rapor Tasarımı :Tasarım görünümünde, istediğiniz alan ve denetimleri üzerine ekleyip değişim yapabileceğimiz boş bir rapor açar.

 Boş Rapor: Düzen görünümünde boş bir rapor açar ve Alan Listesi görev bölmesini görüntüler. Alan Listesinden rapora alanlar sürüklenirken, Access eklenmiş bir sorgu oluşturur ve onu raporun Kayıt Kaynağı özelliğine depolar.

        Etiketler :Standart veya özel etiket boyutlarının yanı sıra hangi alanların görüntülenmesini ve bunların        nasıl sıralanmasını istediğinizi seçmenizi sağlayan bir sihirbaz görüntüler. Sihirbaz, etiket raporunu yaptığınız seçimler temelinde oluşturur.

 Rapor Sihirbazı: Alanları, sıralama düzeylerini ve düzen seçeneklerini belirtmenizi sağlayan çok adımlı bir sihirbazı görüntüler. Bu sihirbaz, yaptığınız seçimler temelinde rapor oluşturur.


Rapor Örneği:
Oluştur sekmesi raporlar grubundan rapor sihirbazına tıklanır.




Form sihirbazında olduğu gibi, tablo veya sorguda yer alan alanların listesinin bulunduğu ekran gelir. Seçilmesi gerekeni seçip ileri diyoruz.
Daha sonra, raporun sayfa üzerindeki yerleşimini gösteren seçenekler yer alır.
Bunlardan istenilen biri seçilir. 

Rapordaki kayıtları belli alanlara göre sıralanmış olarak listelemek istiyorsak sıralama yapacağımız alanlar seçilebilir. Yine ileri düğmesi ile devam edilir.





Sayfanın yerleşim ve yönlendirmesi buradan ayarlanır.







 Rapor Tasarım görünümü;




 Rapor – Rapor görünümü;




Rapor Aracını Kullanarak Rapor Oluşturma
Gezinti Bölmesi'nde, rapor için temel almak istediğiniz tablo veya sorguyu tıklatın.


o   Oluştur sekmesinin Raporlar grubunda Rapor'u tıklatın.


Tasarım görünümünde rapor:







Etiket Sihirbazı'nı Kullanarak Etiket Oluşturma


o   Gezinti Bölmesi'nde, etiketlerinizin kayıt kaynağı olacak tablo veya sorguyu çift tıklatarak açın.
o   Oluştur sekmesinde, Raporlar grubunda Etiketleri tıklatın.
o   Etiket Sihirbazı'nın sayfalarındaki yönergeleri izleyin. Son sayfada Son öğesini tıklatın.

Boş Rapor Aracını Kullanarak Rapor Oluşturma


o   Oluştur sekmesinin Raporlar grubunda Boş Rapor'u tıklatın.
o   Yerleşim görünümünde boş bir rapor görüntülenir ve Access penceresinin sağ tarafında Alan Listesi bölmesi görüntülenir.
o   Alan Listesi'nde, raporda görmek istediğiniz alanları içeren tablonun veya tabloların yanındaki artı işaretini tıklatın.
o   Alanları birer birer rapora sürükleyin veya CTRL tuşunu basılı tutarak birkaç alan seçin, sonra bunları aynı zamanda rapora sürükleyin.
o   Rapora logo, başlık, sayfa numarası veya tarih ve saat eklemek için Biçimlendirme sekmesindeki Denetimler grubunda bulunan araçları kullanın.

Sıralama Ve Gruplama
Raporlarda yarıca görünüm “sıralama ve gruplama” ayarı ile çok miktardaki veri daha okunaklı ve göze hoş gelecek şekilde listelenebilir. Mesela satış verilerini ayrıca bölerek, ay içinde alışveriş yapan müşterilere göre sıraladığımızda çok daha istatistik tutulabilir. 

Kur: Baskı önizleme sayfasındayken üst menüden kur seçildiği zaman sayfa yapısı açılır.





Microsoft Office Access 2010'da Alt Form

Alt Form

Alt form oluşturulurken seçilen alanların bütün kayıtlarının görüntülenmesini istemiyorsak hiçbiri ana formu alt forma bağlayan alanların tanımladığı bölümlerden biri seçilmemelidir. Aksi takdirde sadece bulunduğunuz kaydın bilgileri görünür.

Alt Form İçeren Form Oluşturmak

Alt form, başka bir formun içine eklenen formdur. Birincil form ana form ve bu formun içindeki form da alt form olarak adlandırılır. Form/alt form birleşimi zaman zaman hiyerarşik form, ana/ayrıntılı form veya üst/alt form olarak adlandırılır.
o   Ana form, ilişkinin "bir" tarafındaki verileri gösterir.
o   Alt form, ilişkinin "çok" tarafındaki verileri gösterir.
                                                                             
Bu form türünde ana form ve alt form, alt formda yalnızca ana formda yer alan geçerli kayıtla ilişkili veriler görüntülenecek şekilde bağlıdır.


Terim
Tanım
Alt form denetimi
Bir formu başka bir forma katıştıran denetimdir. Alt form denetimini, veritabanınızdaki başka bir nesnenin (ister başka bir form, tablo veya bir sorgu olsun) "görünümü" olarak düşünebilirsiniz. Alt form denetimi, denetimde görüntülenen veriyi ana formdaki veriye bağlamanızı sağlayan özellikler sunar.
Kaynak Nesne özelliği
Denetimde hangi nesnenin görüntüleneceğini belirleyen alt form denetimi özelliğidir.
Veri Sayfası
Tıpkı elektronik tablo gibi, verinin satır ve sütunlar halinde basit bir görünümüdür. Alt form denetimi, kaynak nesnesi tablo veya sorgu olduğunda ya da kaynak nesnesi Varsayılan Görünüm özelliği Veri Sayfası olarak ayarlanan bir form olduğunda, veri sayfası görüntüler. Bu durumlarda, alt form zaman zaman alt form yerine veri sayfası olarak adlandırılır.
Alt Alanları Bağla özelliği
Alt formdaki hangi alan veya alanların ana forma bağlanacağını belirten alt form denetimi özelliğidir.
Üst Alanları Bağla özelliği
Ana formdaki hangi alan veya alanların alt forma bağlanacağını belirten alt form denetimi özelliğidir.

Tabloda alt formlarla ilişkili terimlerin bazıları tanımlanmaktadır.


Bütün ilişkileri kurun.  Access'in alt formlarla ana formlar arasındaki bağlantıları otomatik olarak oluşturmasını sağlanmış olacaktır. Veritabanınızdaki tablolar arası ilişkileri görüntülemek, eklemek veya değiştirmek için gelişmiş araçlar sekmesinde, çözümle grubunda, ilişkiler öğesini tıklatın. kaynak nesnesi tablo veya sorgu olan bir alt form denetimi oluşturarak forma veri sayfası da ekleyebilirsiniz. Veri sayfaları, alt formlar kadar özelleştirilemez , bir veri sayfasına hesaplanan alan ekleyemezsiniz. Ancak, hesaplanan alan içeren bir form esasına göre bir alt form oluşturabilir ve ardından o formun Varsayılan Görünüm özelliğini Veri Sayfası olarak ayarlayabilirsiniz.

Alt Form Örneği;

Oluştur sekmesi-formlar grubu -form tasarımı komutu verilerek tasarım görünümüne geçilir.

 Form tasarım araçlarına gelip/  tasarım sekmesi /denetim grubu / (alt form/alt rapor) komutu verilir. Karşımıza çıkan alt form sihirbazı penceresinden kullanılacak veriler seçilir.



Form veya alt formda gösterilmesini istediğiniz  alanlar seçilir.







Alt forma isim verilir.


Form Sihirbazı'nı Kullanarak Alt Form İçeren Form Oluşturma

o   Oluştur sekmesinin Formlar grubunda Diğer Formları ve ardından Form Sihirbazı'nı tıklatın. Sihirbazın ilk sayfasında, Tablolar/Sorgular açılan listesinde, tablo veya sorgu seçin. Bu örnek için, alt formda her kategoriye yönelik ürünleri görüntüleyen bir Kategoriler formu oluşturmak için Tablo: Kategoriler (birçok ilişkisinin "bir" tarafı) öğesini seçin.




o  Bu tablo veya sorgudan eklemek istediğiniz alanları çift tıklatın.
Sihirbazın aynı sayfasında, Tablolar/Sorgular açılan listesinden başka bir tablo veya sorgu seçin. Bu örnek için, Ürünler tablosunu (bir-çok ilişkisinin "çok" tarafı) seçin.

o   Verilerinizi nasıl görüntülemek istiyorsunuz? sorusunu  yani verinizi hangi tablo veya sorguyla görüntülemek istediğinizi sorar. Bu örnek için, Kategoriler formunu oluşturmak üzere Kategorilere göre'yi tıklatın. Sihirbaz formun küçük bir diyagramını görüntüler.
o   Sihirbaz sayfasının altında, Alt form içeren form seçeneğini belirleyin ve İleri'yi tıklatın.

o   Sihirbazın Alt formunuz için hangi yerleşimi istiyorsunuz? sayfasında, alt formunuz için istediğiniz düzene bağlı olarak Sekmeli veya Veri Sayfası'nı tıklatın. Her iki düzen stilinde de alt form verileri satırlar ve sütunlar halinde düzenlenir, ancak sekmeli düzende özelleştirme olanakları daha fazladır.


o   Sihirbazın Hangi stili istersiniz? sayfasında, form için bir biçimlendirme stili seçin. Önceki sayfada Sekmeliyi seçtiyseniz, seçtiğiniz biçimlendirme stili de alt forma uygulanır. Seçiminizi yaptıktan sonra, İleri'yi tıklatın.

o   Sihirbazın son sayfasında, formlar için istediğiniz başlıkları yazın. Access formları, yazdığınız başlıkları temel alarak adlandırır ve alt formu da alt form için yazdığınız başlığı temel alarak etiketler.

o   Bu sayfada ayrıca, formu, görüntüleyip bilgi girebileceğiniz şekilde Form görünümünde mi, yoksa tasarımını değiştirebileceğiniz şekilde Tasarım görünümünde mi açmak istediğinizi belirtin. Seçiminizi yaptıktan sonra, Son'u tıklatın.

 

Alt Formu Tasarım Görünümünde Yeni Bir Pencerede Açma

   o   Alt formu tıklatarak seçin. 
   o   Tasarım sekmesinin Araçlar grubunda Yeni Pencerede Alt Form'u tıklatın.

 

 İki Alt Form İçeren Form Oluşturma

Bu yordam, aşağıdaki özellikler sağlanıyorsa bir form ile iki alt form oluşturur:

o   Ana form, ilk alt formla bir-çok ilişkisine sahiptir.
o   İlk alt form, ikinci alt formla bir-çok ilişkisine sahiptir.
o   Ana form her iki alt form denetimini içerir.

 

Form Oluşturma

o   Oluştur sekmesinin Formlar grubunda Diğer Formlar'ı ve ardından Form Sihirbazı'nı tıklatın. Sihirbazın ilk sayfasında, Tablolar/Sorgular açılan listesinde, ana form için tablo veya sorguyu seçin.

İç İçe Geçmiş Alt Formlar İçeren Form Oluşturma

Sağlanması gereken koşullar;

o   Ana form, ilk alt formla bir-çok ilişkisine sahiptir.
o   İlk alt form, ikinci alt formla bir-çok ilişkisine sahiptir.
o   İlk alt form, ikinci alt formu içerir.
o   Alt form içeren bir form oluşturun
o   Ana formu Tasarım görünümünde açın.
    Alt formu tıklatarak seçin.
o   Tasarım sekmesinin Araçlar grubunda Yeni Pencerede Alt Form'u tıklatın.

Access alt formu yeni bir pencerede açar.

o   Gezinti Bölmesi'nden alt forma form, tablo veya sorgu sürükleyin.Access ilk alt formun içinde başka bir alt form ve alt form için bir form oluşturur.Alt form denetiminin Alt Alanları Bağla ve Ana Alanları Bağla özellikleri boş kalır ve aşağıdakileri yaparak bu özellikleri el ile ayarlamanız gerekir:


o   Alt form denetimini bir kez tıklatarak seçin. Özellik sayfası görünmüyorsa, görüntülenmesi için F4 tuşuna basın.

o   Özellik sayfasının Veri sekmesinde, Alt Alanları Bağla özellik kutusunun yanındaki düğmesini tıklatın.Alt Form Alan Bağlayıcısı iletişim kutusu görüntülenir.

o   Üst Alanlar ve Alt Alanlar açılan listelerinde, formları bağlamak istediğiniz alanları seçin. Hangi alanları kullanacağınızdan emin değilseniz, Access'in bağlantı alanlarını belirlemeyi denemesini sağlamak için Öner'i tıklatın. İşleminiz bittiğinde, Tamam'ı tıklatın.

o   Formları kaydedin ve Form görünümüne geçin ve ardından formun istediğiniz gibi çalıştığını doğrulayın.