25 Mayıs 2014 Pazar

Mİcrosoft Office Access 2010'da Sorgular, Parametre


Sorgu Oluşturmak
            

Tablolara istediğimiz sorgulamayı sağladığımız yerdir. Sihirbaz kullanarak bir soru oluşturmak için Veritabanı penceresindeki Sorgu sekmesini aktif hale getirin ve Yeni düğmesine tıklayın.


Bunun sonucunda ekrana gelen Yeni Sorgu penceresindeki listeden istediğiniz sihirbazı seçebilirsiniz. Şayet çok kapsamlı bir veritabanı hazırlamıyorsanız Basit Sorgu Sihirbazı'nı muhtemelen çok sık kullanmanız gerekecektir.





Basit Sorgu Sihirbazı:  Seçilen alanlardan seçim sorgusu oluşturur.




Çapraz Sorgu Sihirbazı:   Belirtilen iki alan değerlerine göre belirlenen işlemi(topla,ortalama,en az,en çok vs) tablo şeklinde gösteren sorgudur.



Yinelenenleri Bulma Sorgu Sihirbazı:  Veritabanının dolmaması için ve tekrar eden kayıtları bulmak için kullanılır.  Ancak bir eleman farklı olsa bile gösterilmez.


Eşleşmeyenleri Bulma Sorgu Sihirbazı: İki tabloda da farklı olan kayıtları bulmak için kullanılabilir. Bu sayede tek kayıtlar bulunur.



Sorgu Tasarımı:

Bu görünüm modunda temel alınan tablolar pencerenin üst tarafında ve kullanılan alanlar ise tasarım ızgarası olarak adlandırılan alt taraftaki tablo üzerinde ekrana gelirler. Tasarım görünümünde hazırladığınız sorgunun sonucunu Veri Görünümü'nde kontrol edebilir ve SQL Görünümü penceresinde hazırlanan sorgunun SQL kodundaki karşılığını görebilir veya sorgu üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Sorguda kullanmak istediğiniz alanları Sürükle&Bırak yöntemini kullanarak ızgara üzerine taşımalı ve sıralamalısınız.
























Sorgu tasarımı görünümü




   Komutlar;

Görünüm: Görünüm sayfaları arasında geçiş yapmayı sağlar. Görünümler;
o   Veri Sayfası Görünümü
o   Özet Tablo Görünümü
o   Özet Grafik Görünümü
o   SQL Görünümü
o   Tasarım Görünümü


Çalıştır: Sorgudaki eylemleri gerçekleştirmeye yarar.
Seç: Sorgunun veritabanından kayıtları seçmesini ve görüntülenmesini sağlar.
Tablo Yap: Sorgu veri tabanından kayıtları seçer ve yeni tablo olarak kaydeder.
Ekle: Sorgu kayıtlarını var olan tablolara ekler.
Güncelleştir: Sorgunun  var olan kayıtları güncelleştirmesini sağlar.
Çapraz Tablo:  Sorguyu verilen 2 değer kümesine göre toplayan bir çapraz sorgu yapmayı sağlar. Satır başlığı, sütun başlığı ve değer çapraz tablonun özelliğidir.
Sil: Sorgunun verileri ölçütle eşleşirse siler.
Tablo Göster: Pencereye tablo veya sorgu eklemeyi sağlar.
Toplamlar: Sorgu sonucunda sütun toplamını gösterir. Seçenekleri; Grupla, ortalama, topla, en az,en çok,say, standart sapma, değişken, ilk, son, ifade, koşul
Satır Ekle: Satır eklememizi sağlar.
Parametreler: Sorguyu oluşturmak için girilmesi gereken parametreleri tanımlamayı sağlar.
Tablo Adları: Sorguda tablo adlarını göstermeyi/gizlemeyi sağlar
Özellik Sayfası: Nesnelerin özelliklerini ayarlamayı sağlar.


      Sorgular;

Seçme Sorgusu:  Bir veya daha fazla tablodan veri alır ve istenilen kriterlere uyanları, kayıtları güncelleştirebileceğiniz bir veri sayfasında görüntüler.

Parametre Sorgusu: Çalıştırıldığında, kayıt alma  veya bir alana eklemek istediğiniz değer gibi bilgiler vermek üzere kendi iletişim kutusunu görüntüleyen sorgudur.

Çapraz Sorgu:  Verileri satır ve kolon olarak bir tablo biçiminde gösterir. Bu sorgulama yürü ile yığın bilgileri rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

Eylem sorgusu:  Tek bir işlemle çok sayıda kayıt üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayan sorgudur.Dört seçeneği vardır: sil, güncelleştir, ekle ve tablo oluştur.

SQL sorgusu:  SQL deyimi kullanarak oluşturulan bir sorgudur. SQL'e özgü sorgu örnekleri birleşim sorgusu, doğrudan sorgu, veri tanımı sorgusu ve alt sorgudur.

Özellik Sayfası

Form, rapor ve sayfa nesnesi de dahil tüm denetimlerin kendine ait özellikleri vardır. Özellik, bir nesnenin karakteristiği, davranışı ve görüntüsüne ait nitelikleri vardır. Bazır özellikler sayısal iken bazıları alfa sayısal olabilir. Bazı özelliklerin açılır kutu olarak seçenekleri var bazılarının da yardımı ile ayrı bir diyalog kutusunda açılan özellikleri vardır.




Biçim: Nesnenin görünümü ile ilgili özelliklerdir. Biçim, görünür, yükseklik, genişlik, renk, yazıtipi ve hizalama, sayfa yapısı vs.
Veri: Nesnenin veri ile ilgili olan denetim kaynağı, giriş maskesi, varsayılan değer, geçerlilik kuralı gibi özellikleri burada görülebilir.
Olay: Nesnenin fare, klavye vb. eylemlerinde bir kod, deyim ya da makro çalıştırması sağlanabilir. Örneğin, nesne üzerinde fare çift tıklatıldığında özel bir ses veya bağlantı ekleyebiliriz.
Diğer Ve Tümü: Tümü sekmesinde üsttekilerin hepsi bir arada gösterilir. Nesne ile ilgili başka özellikler ise “diğer” kısmında o özellikleri bulabilirsiniz. Sekme ayarları, yardım i

Ölçüt  İfadeleri

Sorguda  alan için yazılan ölçüt ifadesi  alandaki bilgiye tamamen eşit olduğu taktirde sorgu çalışırken o kaydın görünmesini sağlar. Sorguda kullanılan alan adı ile ölçüt arasındaki karşılaştırma operatörü eşittir (=) işaretidir.

Sorgu ifadeleri;

Ölçüt Operatörü
Açıklaması
>  büyüktür
Ölçüt yazılan alanın türü;
Sayı ise, belirtilen sayıdan büyük olan sayıların,
Metin ise belirtilen harf veya harflerden sonra gelen metinlerin,
Tarih ise belirtilen tarihten sonra gelen tarihlerin bulunduğu kayıtları getirir.
<  küçüktür
Ölçüt yazılan alanın türü;
Sayı ise, belirtilen sayıdan küçük olan sayıların,
Metin ise belirtilen harf veya harflerden önce gelen metinlerin,
Tarih ise belirtilen tarihten önce gelen tarihlerin bulunduğu kayıtları getirir.
<=  küçük eşit

Yukarıda belirtildiği gibi sayı, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen ifadeden küçük veya eşit olan kayıtları getirir.
>=  büyük eşit
Yukarıda belirtildiği gibi sayı, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen ifadeden büyük veya eşit olan kayıtları getirir.
    Between
Sayı, metin veya tarih türü alanlarda belirtilen iki değer arasındaki değeri taşıyan kayıtları getirir.


Parametrenin Kullanım Amacı:  Bizim parametre belirlememizi, belirlediğimiz parametreyi kullanmamızı ve belirlenen veri  tipinden başka değer girilmesini engellemektir.

Sorgu araçları(tasarım) Sekmesi - Göster/Gizle Komut grubu-parametreler komutu verilerek elde edilir.

Parametre ile Sorgu Oluşturma

[ ] -> parametrede alan varsa  çalıştırır, yoksa değer girilmesini ister. Hesaplanan alanlarda matematiksel değer bulunmalıdır.

        


Girilen parametreye uyan sonuçlar görüntülenir;



Sorgu örneği;



 

Yenmiktar alanını tanıtıp miktarı  alanındaki kayıttan 20 eksiğini yap koşulunu giriyoruz.


Ve sonuç olarak Yenmiktar alanında  miktar alanının 20 eksiği bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder